وزوز گوش چیست؟
وزوز گوش صدایی بدون منشا خارجی است که ممکن است در هر نقطهای از سر یا در یک گوش یا هر دو گوش شنیده شود. بیمار، وزوز گوش را با کلماتی مختلف مانند سوت، وزش باد، زنگ و غیره توصیف می کند. سندروم منیر و التهاب گوش میانی نیز از موارد مورد مراجعه است. تخمین زده میشود که بیش از ۴۵ میلیون آمریکایی درجاتی از زنگ زدن، فشفش کردن، وزوز کردن یا صداهای مشابه دیگر را در گوششان تجربه میکنند. این بیماری میتواند باعث اختلال در زندگی روزمره شود.
علل وزوز گوش
تعدادی از بیماری ها منجر به بروز وزوز گوش یا تشدید آن می شوند. در بسیاری از موارد، علت دقیق قابل تشخیص نیست.
یکی از علت های شایع بروز این بیماری آسیب به سلول موی گوش میانی است. موهای کوچک و ظریف گوش میانی متناسب با فشار موج صدا حرکت میکنند. این حرکت باعث تحریک سلول ها برای فرستادن سیگنال الکتریکی از عصب شنوایی به مغز می شود. مغز این سیگنال را به عنوان صدا می شناسد. اگر موهای گوش میانی خم شود یا بشکند، سیگنال الکتریکی را به صورت تصادفی به مغز می فرستد و باعث وزوز گوش می شود.
ازجمله دیگر عوامل بروز این مشکل می توان به اختلال شنوایی، بیماری های مزمن و آسیب یا مشکلاتی که روی اعصاب گوش یا مرکز شنوایی مغز تاثیر میگذارد اشاره کرد.
عوامل ایجاد وزوز گوش
- از دست دادن شنوایی به خاطر بالا رفتن سن
- قرار گرفتن در معرض صدای بلند
- انسداد جرم گوش
- تغییرات استخوان گوش
- بیماری منییر
- اختلال TMJ
- جراحت سر یا گردن
- تومور بافت عصبی گوش
- اختلال لوله استاش
- گرفتگی عضلانی در گوش میانی
درمان وزوز گوش با توصیه های طب سنتی
مصرف موز، سبزیجات، تخم مرغ، لبنیات، گوشت بوقلمون، خروس، غاز و بره در کاهش وزوز اثر دارد. عده ای اعتقاد دارند که به علت وجود ویتامین های گروه B در این غذاها اثر آنها ظاهر می شود. گاهی می گویند نبود ویتامین A عاملی است که این اتفاق رخ می دهد. ویتامین A در روغن ماهی، گندم، سبزیجات و در دانه های آجیل یافت می شود.
در تحقیقات اخیر متوجه شده اند در ۲۵% از افرادی که عنصر روی کم دارند، این مشکل ایجاد می شود. آجیل، صدف دریایی، غلات، مرغ و ماهی حاوی روی هستند.
کنجد سیاه، لوبیای سیاه، جو پرک، شاه بلوط، دانه انگور، چغندر، هویج، کنگر، لیمو، زردک و تره تاثیر بسیار خوب دارند.
غذاهایی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم جز مواد غذایی ممنوعه برای رفع وزوز گوش می باشند که باید از مصرف آنها پرهیز نمود: ادویه، مواد داغ، چربی ها، قهوه، الکل و نوشابه. کاهش یا حذف نمک بسیار به قطع وزوز کمک می کند. شیرینی مصنوعی مانند اسپارتام و عصاره گوشت حاوی گلوتامات بسیار خطرناک هستند. دیابت خود می تواند وزوز ایجاد کند.