بیماری سرماخوردگی چیست؟
سرماخوردگی یکی از رایجترین بیماریهای ویروسی در دنیا می باشد. سرماخوردگی (به انگلیسی: Common Cold) که با نامهای نازوفارنژیت، رینوفارنژیت و زکام حاد نیز شناخته میشود، بیماری واگیر مربوط به دستگاه تنفسی فوقانی است که عمدتاً بینی را تحت تأثیر قرار میدهد.
سرماخوردگی معمولاً با خستگی، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه مییابد و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود و برخی علائم ممکن است تا سه هفته طول بکشد.
بیش از دویست نوع ویروس عامل سرماخوردگی وجود دارد، با این حال راینو ویروسها متداولترین عامل این بیماری هستند. ویروسهای عامل بیماری میتوانند تا مدت زمانی طولانی (برای راینو ویروس تا بیش از ۱۸ ساعت) در محیط فعال بمانند و ممکن است از دستان به چشمان و بینی که محل عفونت هستند، منتقل شوند. ویروس از طریق عطسه، سرفه و تماس با افراد یا اشیاء آلوده قابل انتقال به بدن است.
روشهای پیشگیری از بیماری سرماخوردگی
سرماخوردگی واکسن ندارد. مهمترین راههای پیشگیری عبارتند از: شستن دستها؛ لمس نکردن چشمها، بینی یا دهان با دستان نشسته؛ دور ماندن از افراد بیمار؛ و تغذیه مناسب می باشد. همچنین ماسک صورت هم میتواند برای پیشگیری از این بیماری مناسب باشد.
همچنین برای دور ماندن از عفونت های ویروسی، انواع سرماخوردگی ها و بویژه عفونت ویروس کرونا می توانید از دمنوش گیاهی کلینیک طب سنتی دکتر افراسیابیان استفاده کنید که اطلاعات تکمیلی آن را می توانید در لینک زیر مشاهده کنید:
دمنوش گیاهی ضد ویروس و ضد میکروب
علائم ویروس سرماخوردگی
این بیماری میتواند خود را با یک سری از نشانهها و علائم بهخصوص در بزرگسالان نمایان کند. با درک تفاوتهای سرماخوردگی و آنفولانزا و دانستن فرق کرونا و سرماخوردگی بر اساس تفاوت بین علائم کرونا و سرماخوردگی، میتوانید بیماری خود را تشخیص دهید یا اینکه در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید. در بزرگسالان ممکن است علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بااینحال شایعترین علائم این بیماری شامل موارد زیر میشود:
- فشار سینوسها
- آبریزش بینی یا گرفتگی و احتقان بینی
- پرشدن بینی
- ازدستدادن حس چشایی و ازبینرفتن بویایی در این بیماری
- عطسه کردن که علت عطسه در این بیماری به دلیل تحریک مخاط بینی است
- ترشحات آبکی از بینی
- ورود مواد و ترشحات بینی به گلو
- کاهش حس شنوایی
- احساس پر بودن یا گرفتگی گوشها
- ازدسترفتن تعادل
- گوش درد در سرماخوردگی
- تورم و قرمزی گوش خارجی
- عفونت در گوش میانی
- سرگیجه یا زنگ زدن در گوش
- حس وز وز در گوشها
- ورم ملتحمه چشم
- قرمز شدن سفیدی چشمها
- حساسیت به نور
- تورم پلکها
- خروج ترشحات سفید، شفاف یا زردرنگ از چشمها
- آبریزش و خروج اشک از چشمها
- خروج ترشحات غلیظ از یکچشم
- خارش چشمها
- التهاب قرنیه
- سنگین شدن سر
- سردرد
- تورم غدد لنفاوی
- لرز
- بدن درد سرماخوردگی
- تب درجه پایین
- ناراحتی قفسه سینه
- مشکل در تنفس عمیق
چند راه ساده درمان سرماخوردگی در طب سنتی
در حال حاضر هیچ دارو یا درمان گیاهی که اثبات شده باشد دوره بیماری را کوتاه میکند به وجود نیامدهاست. به همین دلیل درمان بیماری شامل تسکین و بهبود بخشیدن علائم آن میشود.
فردی که سرما خورده و دچار برونشیت شده است باید تلاش کند مایعات بیشتری، بخصوص آب بنوشد و از خوردن شیر پرهیز کند، البته دو سه فنجان ماست تازه مفید است.
سوپ جوجه برای سرماخورده ها و برنشیتی ها بویژه اگر در آن فلفل و سیر و پیاز بریزند، بسیار مفید است. اصولا غذاهای تند مخصوصا با فلفل سبز موثر است.
چندین فرمول خوراکی که برای سرماخوردگی و برونشیت مفید است بنابر میل بیمار می توانید آنرا تهیه کنید:
- روز اول پنج حبه سیر را جویده و فرو دهید.
- یک پیاز را بپزید و قبل از خواب آنرا داغ داغ بخورید.
- غرغره ریشه شیرین بیان و مریم گلی اثر بسیار خوبی دارد.
- یک قاشق عسل در یک لیوان آب ولرم با کمی پودر میخک که غرغره کرده سپس آنرا فرو دهد.
- شش عدد پیاز را در یک لیوان آب ریخته روی آن عسل بریزید ۲ ساعت آرام بجوشد سپس آنرا له کنید و چندبار در روز جویده و بخورید.
- یک لیوان آب آناناس که به آن مقداری پودر زنجبیل و عرق نعنا اضافه کرده میل کنید.
- کلا مواد حاوی ویتامین C در بهبود سرما خوردگی تاثیر دارد.
در صورت داشتن سرفه و برای درمان آن می توانید مقاله زیر را مطالعه فرمایید: